Uncategorized @tr

RAM Nedir ?

RAM, sadece bilgisayar türlerinin değil, aynı zamanda tabletlerin, akıllı telefonların ve oyun konsollarının da önemli bir parçasıdır. 

RAM bellek olmadan herhangi bir sistem üzerinde yapılacak işlemler çok yavaş olur hata bunun yanında kulandığınız uygulamalar ve oyunlar dahi açılmaz.

RAM gelecekte bilgisayarınızın ihtiyaç duyacağı tüm bilgileri geçici olarak depolayan, aşırı hızlı bir bellektir. RAM bellek, bilgisayarınızın kısa süre içinde ihtiyacı olacağını düşündüğü şeyleri depoladığı ve ihtiyaç anında aşırı hızlı bir şekilde bu bilgileri okuyan donanım parçasıdır .

RAM ne demek?

RAM in açılımı  “Random Access Memory” denilen RAM bellek, Türkçe olarak “Rastgele Erişilebilir Bellek” diye tanımlanır.

Ram nedemek sorusuna cevaben ; sisteminizin kısa süreli beleği demek olacaktır. Yeni şeyleri öğrenmekte çok hızlıdır ve hızlı bir şekilde ulaşabilelim diye web tarayıcımız, kullandığımız düzenleme aracı ya da oynamakta olduğumuz oyun hakkındaki bütün bilgileri depolar.

Eğer RAM bellekler yerine bu bilgileri uzun süreli depolama sağlayan hard disklerden istiyor olsaydık, istediğimiz her bilgiyi her seferinde yeniden açmamız gerekebilirdi.

RAM sürekli olarak tek bir konuya odaklanmak üzerine tasarlanmamıştır ve bir anda yeni bir göreve başlayabilir.

Ram bu bilgeleri depolamıyor o anlık kulanıyor diyebiliyoz bağlantısı kesildiğinde ise en başa dönüyor diyebiliriz .

RAM ne işe yarar?

Öncelikle  RAM bellek geçicidir. Yani bilgisayarınız açık olduğu süre boyunca birçok bilgiyi depolayan RAM bellekler, bilgisayarınızı kapattığınızda, yani RAM bellekler için gerekli olan enerjiyi kestiğinizde tüm bu bilgiyi unutacaktır.

RAM bellek her biri 1 ya da 0 bulunduran kutulardan oluşur. Bu kutulardan her biri eşsiz bir adrese sahip olur, sıralar ve sütunlar halinde yer alırlar. Set halinde bulunan RAM kutuları dizi olarak bulunur ve her bir kutuya da hücre denir.

RAM bellek bu hücrelerde bilgisayarınızın kısa süre içerisinde ihtiyaç duyabileceğini düşündüğü her türden bilgiyi depolar ve ihtiyaç anında iletir. Bu nedenle yaptığınız işlemlerde yani oyun oynarken veya video izlerken yavaşlama olmaz.

RAM bellek nedir?

RAM bellekler için belli bölgelerden gelen bilgilerin derlendiği ve direkt olarak verilerin toplanmasına izin verildiği donanım diyebiliriz.

RAM bellekler yapısal olarak küçüktür ve mikroçipler içinde depolanır. Ayrıca depolayabileceği veri miktarı da azdır. kısaca Ram 8 GB olabilir ama bir hard disk 10 TB’ye kadar bilgi saklayabilir.

RAM belleklerin mikroçipleri, anakart üzerindeki yuvaya yerleştirilen bir hafıza modülü üzerinde toplanır. Bir veri yolu ise, anakartın yuvalarını işlemciye bağlamakta.

RAM soğutucu nedir?

RAM bellekler üzerinde iş yükünün artmasıyla beraber Ram Beleğe aşırı yüklenme olur ve Böylece meydana gelen Bir ısı enerjisi olur bu Isı enerjisini düşürmek içinde RAM Soğutuculara ihtiyaç duyulur .

RAM bellek ısınırsa, çalışmalarımız esnasında bazı sorunlarla karşılaşmanız bir ihtimaldir. RAM soğutucu da bu gibi sorunlarla karşılaşmamak ve RAM belleğin ısısını optimum seviyede tutmak için kullanılan Fan sistemi diyebiliriz.

Böylece Ram soğutucular bizim için ısınan parcanın ısısını sabit tutmak için kulanılan bir üründür .

RAM çeşitleri nelerdir?

RAM çeşitleri, iki ana şekilde gelir;

Dinamik Rasgele Erişilebilir Bellek: Kısaca DRAM olarak adlandırılırlar .

 depolanan bilgiyi korumak için enerji gereksinimi olan RAM bellek çeşididir. Her bir DRAM hücresi, bir elektrik kondansatöründe tutulan bir yüke ya da yük eksiğine sahiptir. Bu hücrede bulunan veri, kondansatörden sızan enerjiyi karşılamak için her milisaniyede bir elektronik yükle yenilenir.

Bir transistör kapı görevi görerek, bir kondansatörün değerinin okunabildiği ya da yazılabildiğine karar verir.

RAM kapasite çeşitleri nelerdir?

RAM bellek çeşitleri; genellikle 2, 4, 8 ,16,32 GB kapasitesinde Hizmetimize sunulmaktadır ama tabiki her cihaza ait bir kapasite var.

Burada en önemli noktalardan biri, anakartın alacağınız RAM çeşitleri ile uyumlu olmasıdır. Aldığınız RAM çeşitleri ile anakartınız uyumsuz ise, aldığınız RAM bellek için işe yaramaz diyebiliriz

Bu sebeple RAM çeşitleri içerisinden ihtiyacınıza uygun olanı seçmeden önce, anakartınızın hangi RAM çeşitleri ile uygun olacağını ve hangi kapasiteye sahip olan RAM bellekleri çalıştırabileceğini bilgisine sahip olmanız gerekli

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir